Valberedningen informerar!

Hej! Läs nedan eller ladda ner bifogad fil!
Vänligen
Valberedningen

Information från Valberedningen
Sylvana Wiström och Maria Trenter

Nyval av Ordförande till vårens Årsstämma
Utdrag ur Samfällighetens stadgar, § 6, § 7 samt § 9.

Styrelsen väljs vid ordinarie föreningsstämma. Styrelsen bestar av lägst fem högst sju ledamöter jämte lägst två högst fyra suppleanter. Bara den som är medlem enligt 4§ kan vara ledamot eller suppleant. Mandattiden för ledamot är ett eller två år och för suppleant ett år. Om en helt ny styrelse väljs på föreningsstämman ska 5 ledamöter väljas på ett år. Övriga ledamöter ska väljas på två år. Föreningsstämman utser ordförande bland styrelsens ledamöter. I övrigt konstituerar styrelsen sig själv.

Styrelsen skall sammanträda med antal möten som verksamheten kräver.

Kallelse av ledamöterna till styrelsemöte skall ske minst sju dagar före styrelsemötet. Kallelse ska innehålla uppgift om förekommande ärenden. Suppleanterna skall inom samma tid underrättas om styrelsemötet och förekommande ärenden. Ledamot, som är förhindrad att närvara, skall genast meddela detta till ordföranden, som har att omedelbart kalla suppleant i ledamots ställe. Suppleant som ej tjänstgör i ledamots ställe har rätt att närvara vid sammanträdet, men har ej rösträtt.

Styrelsen skall
1     Förvalta samfälligheten och föreningens tillgångar. Kontanta tillgångar skall, i den mån de inte behovs för omedelbart förestående utbetalningar, placeras i räntebärande placering hos föreningens bank.
2     Föra redovisning över föreningens räkenskaper.
3     Ansvara för att protokoll förs vid föreningsstämma.
4     Vid föreningsstämma föra förteckning över deltagande fastigheter, deras andelstal och ägare.
5     Årligen till ordinarie stämma avge förvaltningsberättelse över föreningens verksamhet och ekonomi.
6     Årligen till ordinarie stämma presentera förslag till underhålls- och förnyelsearbeten, samt i förslag till utgifts- och inkomststat ange vilka medel som avser respektive arbete.
7     I övrigt fullgöra vad lagen föreskriver om hur styrelsen ska sköta föreningens angelägenheter.

Styrelsen skall handha samfällighetens angelägenheter i överensstämmelse med lagen, stadgarna och stämmobeslut i den mån beslutet ej strider mot lagen, annan författning eller mot stadgarna.
Styrelsen är behörig att företräda föreningen i förhållande till tredje man. Samma behörighet tillkommer firmatecknare. Styrelsen eller firmatecknare får dock ej utan stöd av stadgarna eller ordinarie föreningsstämmobeslut överlåta eller söka inteckning i fast egendom eller upplåta sådan egendom med nyttjanderätt för en längre tid än fem år. För sådant beslut krävs två tredjedels majoritet av de på stämman avgivna rösterna.
Ordföranden har en viktig roll för att leda och driva styrelsens arbete framåt utifrån samfällighetens stadgar samt den av stämman fastställda förnyelse- och underhållsplan och budget (inkomst-och utgiftstat).  
Nuvarande Ordförande Joakim Pedersen valdes till kassör på stämman 2014. Joakim valdes sedan till Ordförande på nästkommande stämma och har sedan dess framgångsrikt drivit och lett styrelsens arbete framåt med att förnya, utveckla och förvalta samfällighetens gemensamma anläggning.

Nu kommer Joakim att lämna samfälligheten vid årsskiftet och vi behöver till årsstämman 2022 välja en ny Ordförande.
Sittande styrelse kommer att hantera och fördela Ordförandes arbetsuppgifter mellan sig fram till årsstämman.

Valberedningens uppdrag är nu att till årsstämman 2022 ta fram förslag på ny Ordförande.  
Nedan beskriver vi Ordförandes roll i styrelsen och vad vi söker hos en Ordförande för Midgårds Samfällighetsförening.

Samfällighetens gemensamma anläggning var fram till 2014 i mycket dåligt skick och har sedan 2014 genomgått en genomgripande upprustning och delar har helt bytts ut eller genomgått omfattande renoveringar. Se publicerad Underhålls- och förnyelseplan på hemsidan, www.midgardssamfallighetsforening.se

Drygt 17 miljoner kronor har mellan 2014-2021 investerats för att genomföra de större projekt som styrelsen lagt fram till de årliga stämmorna för beslut, stadgarna har reviderats under perioden och styrelsens arbete har i stora drag fokuserat på att driva och följa upp att slutföra dessa projekt utöver det löpande arbetet.  

Nedan en uppräkning av de största projekten:
Förråd– total exteriör renovering med nya tak och plåtar, nya och renoverade dörrar, nya hängrännor och stuprör och lövrensare, byte och renovering samt målning av all panel samt översyn av belysning och eldragningar i de gemensamma förråden samt att totalt 13 förråd har renoverats för att kunna hyras ut. Investering drygt 4 miljoner kronor.
Poolhus och pooler- poolhuset totalrenoverades helt interiört med nya ytskikt, nya bastus och ny el och vattenuppvärmning och uppvärmning och belysning. De gamla poolerna revs helt, markjobb med murar, plank, trädäck nya pooler och ny poolteknik anlades.
Investering drygt 7 miljoner.
Plank och staket mot Vikingavägen- det gamla planket revs och på den södra sidan byggdes ett nytt plank på befintlig plats vid markgräns, på den norra delen anlades ett Gunnebostaket på markgräns, tidigare plank satt drygt 15 meter in. (kommunen beviljar inte bygglov för nytt plank på vår markgräns).
Investering drygt 800 000 kr inkl markjobb
Nya parkeringsplatser- nya bredare parkeringsplatser mot det renoverade planket och nya staketet samt vid vändplanerna anlades nya parkeringsplatser med ny asfalt samt på gavlarna vid garagen har det lagts ny kantsten och ny asfalt. De gamla parkeringsplatserna fick nya parkeringsplankor med ny numrering och bredare platser.
Investering drygt 800 000 kr
Nya semi-nedsänkta sopkärl för hushållssopor och matavfall – de gamla containrarna togs bort och ersattes med nya moderna Moloc-kärl och rabatter anlades runt dessa kärl.
Investering 300 000 kr inkl markjobb
Miljöhus – nytt miljöhus för att kunna sortera ut och återvinna det mesta som kan återvinnas anlades.
Investering drygt 750 000 kr inkl el och belysning och kamerabevakning samt markjobb
Rabatter och övriga gemensamma träd och buskar – från 2015 och löpande fram till 2021 har samtliga kortsidor där det inte växer häckar och buskar som underhålls av fastighetsägare grävts ur, ny jord har lagts dit, singel/sten lagts mot grund och olika typer av växter har planterats och droppbevattning har anlagts. Vidare har all växtlighet mot Vikingavägen och utanför planket tagits bort och ersatts av parkeringsplatser samt gräsmattor, all växtlighet vid parkeringsplatserna har tagits bort. Gemensamma träd, buskar och häckar beskärs och klipps löpande, löv sopas upp. All samfälld (gemensam) mark t e x sandlådor, längs med gång- och cykelvägar, gräsmattor, längs med fastigheter och förråd underhålls löpande från ogräs och annan växtlighet och fortsatt ska växtligheten i rabatter och häckar, buskar samt träd förnyas och utvecklas och underhållas.
Grundinvestering drygt 3 000 000 kr löpande årligen drygt 450 000 kr

Vi söker nu dig som är intresserad av att fortsätta förvalta och utveckla samfällighetens gemensamma anläggning. Styrelsen består idag av 7 ledamöter (inkl Ordförande) och 2 suppleanter.
Du behöver vara intresserad av att leda och fördela styrelsens arbete samt har grundläggande kunskaper i redovisning och ekonomi samt administration kopplat till möten och stämmor. Du har en hel del kontakter med boende i området samt externa parter kopplat till underhålls- och förnyelsearbetet i form av t ex entreprenörer, leverantörer, kommun och lantmäteri samt vår ekonomifirma mfl.

Tillsammans med kassör är du också firmatecknare.
När nu stora investeringar skett under åren är det mycket viktigt att förvalta det och underhålla det som renoverats och byggts nytt. Det finns dock fortfarande delar av anläggningen som behöver ses över i närtid, t ex närlokalen, asfaltering, en del rabatter samt se över infrastrukturen för el i området som i framtiden kan ligga till grund för att etablera laddmöjligheter för bilar när efterfrågan blir allt större. Även om vi nu går över i en mer förvaltning av samfällighetens gemensamma anläggning och minskar antal större projekt och utveckling är det viktigt att du brinner för uppdraget och trivs med att utveckla och ta hand om ditt närområde och utmana det som inte fungerar eller inte sköts.

Vi ser fram emot att höra från dig!
Tack på förhand

Vänligen
Valberedningen – Sylvana och Maria

Är du intresserad av att veta mer om uppdraget kontakta gärna Joakim direkt via joakim@midgardssamfallighetsforening.se eller valberedningen via valberedningen@midgardssamfallighetsforening.se